2007-03-11

Sabotage i befolkningsfrågan...?

Det finns dem som inte tycker att vi ska ha ett uppväxande släkte. Läs den är artikeln: Ammande mamma hänvisades till toaletten. De här personerna, och de är ganska många—gör vad de kan för att det ska vara oattraktivt att vara småbarnsföräldrar.
  1. Häromdagen kunde vi läsa att fack och arbetsgivare nu skulle minska på antalet felaktiga korttidsanställningar i offentlig sektor. Vem vill ha barn om man inte har en trygg anställning?
  2. Mängder med butiker och restauranger gör vad de kan för att hålla barnen ute. Det är allt från amningsförbud som i det här fallet till att det inte finns vettiga möjligheter att komma in i butiken/restaurangen med en barnvagn (för att inte tala om med en rullstol).
  3. Och sedan har vi ju de politiker som medvetet underdimensionerar barnomsorgen för att spara pengar...
  4. Sedan ska vi ju inte tala om alla de fall där kvinnor får sparken för att de är gravida.
Vad är lösningen? Hur ska vi behandla dem som inte vill att vi ska ha ett uppväxande släkte i landet? Förbud mot att göra det oattraktivt att vara småbarnsförälder? Man kanske skulle kunna tänka sig ett nytt brott: "Sabotage i befolkningsfrågan" och straffet: "Förlust av ungdomens stöd"—dvs att man inte skulle få ta emot varor eller tjänster som produceras av någon som är yngre än en själv. Kanske inte spelar så stor roll när man är ung men när man är 90 och hemtjänsten består av ett gäng 95-åringar, då kanske det börjar kännas...

Skämt åsido, om poängen är att om vi ska ha barn i framtiden så bör vi arbeta för att göra det mindre oattraktivt att skaffa barn. Det finns alltför många exempel på motsatsen.

Inga kommentarer: