2007-03-20

Raslagar för hundar

En ny lag för att bearbeta problemen med agressiva hundar som skadar människor, andra hundar osv är på gång. Det har naturligtvis utlöst en debatt om det kanske är så att man skulle förbjuda vissa raser. Karin Rebas för ett resonemang om det i DN men konstaterar att det kanske inte skulle vara en så bra idé av praktiska skäl: "Men ett förbud mot vissa raser är ingen lösning - det är lätt att kringgå sådana regler genom rasblandning."

Den som ens är inne på att diskutera raslagar för hundar borde vara väldig klar med varför det är en bra idé för hundar men en dålig idé för människor! Det är sorgligt att se hur de tankar kring rasbiologi som Hitler en gång gick i krig för fortsatt biter sig fast inom hundkretsar.

Jag tror att det som behövs för att få bukt med hundproblemen är att man verkligen utkräver det ansvar som hundägare har för sina hundar: allt en hund gör räknas som om det gjorts av sin ägare. Exempel: En hund biter en person som skadas svårt—ägaren döms för grov misshandel. Idag verkar det som om man kan klara sig undan med att skylla på hunden i allt för stor utsträckning.

Inga kommentarer: