2007-03-15

Tortyr inte så effektivt som man hävdat

Tortyr sägs ju vara så fruktansvärt effektivt för att få fram bekännelser men nu visar det sig att det tar i alla fall 3½ år innan man kan pressa fram en "bekännelse": Aftonbladet: – Jag var ansvarig, SvD och DN.

Ännu ett argument för tortyr som faller!

5 kommentarer:

inanna sa...

Dessutom känns det lite som att "ok, vi kan inte få tag på Bin Ladin... vem kan vi då skylla på så det ser ut som att vi tagit the bad guy..."

Jörgen sa...

Jag håller inte helt med dig, tortyr är faktiskt riktigt effektivt när man vet vad man vill få fram.

Som ett exempel kan vi ju gå tillbaka till digerdöden och se vad de kunde få fram då.
Många kristna på den tiden fick för sig att ”den så kallade” farsoten som svepte fram genom Europa inte var ett straff från gud utan att det var judarna som försökte förgifta och döda alla kristna. Så de började förhöra så många de fick tag på och enligt de papper som finns kvar av det så erkände nästan samtliga brottet. Även då visste man att tortyr var lite för effektivt till att få fram upplysningar så för att helgardera sig mot ”risken” att personerna erkände för att få slut på tortyren så har förhörspersonerna plitat dit att vissa erkände innan förhöret, andra under själva förhöret samt att inte en enda av dem tog tillbaka vad de erkänt efter att förhöret hade avslutats. Case closed.

Frågan är om det finns någon människa som tror på alvar att det inte var en pest utan en konspiration för att förgifta den kristna delen av mänskligheten?
Ska vi tro på vad som kommer fram genom tortyr så får vi nog även skriva om denna del av vår historia.


Läste igenom denna terrorists CV och får en lätt känsla av att han har överdrivit sin egen betydelse. Om det är frivilligt eller pga något annat, ja vem vet, killarna som förhörde honom vet säkert om det var frivilligt eller inte.

Torbjörn Josefsson sa...

Det känns ju helt värdelöst med en sådan bekännelse. Det finns en anledning till att domstolar (i västvärlden) inte godtar vittnesmål som tvingats fram under tortyr; folk säger såklart vad som helst för att slippa bli torterade

Det är klart det Kan vara sant, men enbart utifrån en torterad fånges vittnesmål skulle jag inte se någon anledning att tro det

Det är ju så man önskar att Bush o co fick smaka på sin egen medicin..

Anders sa...

inanna, bara den som är totalt korkad tror att KSM inte är (var) terroristboss.

Torbj�: Det är ju så man önskar att du fick smaka på hur det känns att välja mellan att brinna upp eller hoppa från 90 våningar.

Greger sa...

Anders: Frågan är inte om den här mannen är skyldig eller inte utan vilka metoder som är okej att använda för att bevisa det. Man skulle ju kunna tänka sig att man avrättade alla misstänkta. Var de skyldiga - ja då fick de sitt straff. Var de oskyldiga - ja då fick de en fribiljett till paradiset. I gamla tider användes alla möjliga skumma metoder för att visa skuld eller oskuld som att bära på glödgat järn, dueller ... och ja ... tortyr. De flesta har nog insett vid det här laget att det inte är riktigt okej. Men det finns uppenbarligen undantag.