2005-01-18

Transfettsyror farligt för amerikaner

Transfettsyror som finns i delvis härdat fett och i vissa animaliska produkter är inte särskilt nyttigt, bla leder det till dåliga kolesterolvärden i blodet. I alla fall inte om man ska tro på de amerikanska myndigheterna USDA och HHS. Det har lett till att det numera måste stå på alla förpackningar hur mycket transfettsyror en produkt innehåller. Svenska och nordiska livsmedelsmyndigheter håller med. Transfettsyror är dåligt på många sätt, tex för hjärt-kärlsjukdom och så ökar det "troligen" risken för diabetes. Det skulle kanske till och med vara bra med märkning men man vill att "denna fråga löses inom ramen för EU-arbetet". Man vidgår också att det vore bra att ersätta hårda fetter med (fler-)omättade fettsyror. Det känns om om vi ligger efter här. Visst erkänner livsmedelsverket problemet men ännu har inget hänt som för frågan framåt. Jag har skickat nedanstående till dem så får vi se vad de svarar:
Hej! Jag har två frågor angående transfettsyror och livsmedelsmärkning: I USA har man gått ut med en stark rekommendation mot transfettsyror och kräver också att livsmedel ska märkas med sitt innehåll av TFA. På er webbsida vidgår ni att det bör lösas inom ramen för EU-samarbetet. Hur går det rent praktiskt i den frågan? Jag har också lagt märke till att man i USA har betydligt bättre näringsdeklarationer på livsmedel. Framförallt genom att man redovisar näringsvärden även per portion och genom att man ställer det i relation till en rimlig diet. Varför har vi inte en sådan märkning inom EU och kan man förvänta sig en sådan inom en snar framtid? Mvh Greger

Inga kommentarer: