\begin{itemize} \item \end{itemize}Eller så här:
\begin{enumerate} \item \end{enumerate}
Mina åsikter om politik och en del annat... Liberal grundsyn, vetenskapligt förhållningssätt
\begin{itemize} \item \end{itemize}Eller så här:
\begin{enumerate} \item \end{enumerate}
Jaha, så nu har kommunistpartiet på Kuba bestämmt sig för att sätta stopp för parabolplågan. Kanske kan den kände svensk-kubanske hedersmedborgaren och socialdemokraten göra en insats genom att berätta om hur socialdemokraterna i Sverige under åttiotalet kämpade hårt mot parabolantennerna och hur det så småningom ledde fram till dagens Boxer-system. Kanske kan han också berätta om hur många hyresvärdar fortsätter kampen mot de parabolantenner som används för att ta in icke-godkända program. Finns det inte utländska program så att det räcker på vanliga kabel-tvn?
Det är inte nog med att jakten på trygghet gör oss otrygga i något slags andlig mening. Det är ofta så att förment säkerhetshöjande åtgärder i själva verket sänker vår säkerhet.
Ett exempel: När jag var student fanns datorerna i ett rum och skrivaren i ett annat. Om man skrev ut något var man tvungen att gå ut från det ena rummet, in i det andra för att förhoppningsvis hämta sin utskrift och sedan tillbaka till det första rummet. Varje gång man gick in i ett rum var man tvungen att dra sitt passerkort och slå en kod. Det betydde att man skulle dra sitt kort flera gånger per timme vid normalt arbete. Två lösningar utvecklades: dels knackade vi på och släppte in varandra, dels satte företagssamma personer glasspinnar i låsen... Ökad säkerhet?
Ett annat exempel: I början av 90-talet var det populärt att sätta upp svängbommar för att hindra den ack så omfattande biltrafiken på gångvägarna runt husen. Bommen låstes med en sprint. Sedan blev det vanligt att barn tog ut sprinten och satte in fingret. Samtidigt tog ett annat barn och svängde på bommen. Knips, fingret av. Inte ens när konsumentverket gick ut och varnade för de här bommarna togs alla bort. Ett år efter varningen var det ett barn som miste ett finger i föreningen där jag bodde. Men syftet var ju gott...
Ett annat problem med ökad säkerhet är att vi invaggas i falsk trygghet. Det var inte länge sedan en engelsk forskare kunde visa att bilarna körde närmare en cyklist som hade hjälm än en som inte hade det. Det finns fler exempel: På flygplatser idag ska man hindras från att smuggla med sig farliga föremål. Men gång på gång visas det att det går utmärkt att ta med sig hela arsenaler. Och de hemska 911 kaparna som vi vill skydda oss från smugglade inte med sig några vapen—de fanns redan på planen.
Listan på dumheter kan göras oändlig...
Hur kan en "arbetarstyrd" kommun som Ludvika ha en personalpolitik som partikamraterna i facket dömer ut som otrygghetsskapande och ett "ekonomiskt självbedrägeri"? Jo, det var länge sedan som (s) var ett arbetarparti. Nu företräder man makten - efter ringa förmåga.