2005-04-30

Klämskador

Titta på den här bilden (så länge den nu ligger kvar). Den visar alltså hur en folkmassa försöker stå i kö till Stockholms nation men att kön sväller ut för att det helt enkelt är för många personer i den. I förgrunden syns två "ordningsvakter" som pressar kön mot väggen. Enligt tidningen (UNT) skadades en del personer i trängseln.

Vad kan det bero på???

2005-04-28

Svar till Ingemar Nyrede (NLT 28/4 2005)

Publicerad i NLT 30/4 2005. Samma dag publicerades också ett svar från "Kommunalarbetare och Folkpartist" och Rolf Högberg. Ytterligare ett svar publicerades 2/5.

I.N. svarade på ett av svaren 6/5 2005

Ingemar Nyrede vill inte svara på Rolf Högbergs frågor i stället låter han anfall vara bästa försvar och ställer en rad frågor om moderaternas politik. Tanken bakom de här angreppen är att få det att framstå som om de borgerliga partierna är splittrade. Så är det naturligtvis inte - alliansen står stark inför valet - det är i den "röd-gröna röran" som oredan finns. Ta vansinneshistorien med biltullarna som (s) gick till val på att INTE införa. Nu ska det läggas miljardbelopp på ett försök som varar några få månader just för att s-v-mp inte kan samarbeta på ett vettigt sätt.
 
Sedan skriver I.N. att moderaterna vill sänka skatten för de redan rika. Tala om att kasta sten i glashus. Det är (s) som genomfört speciallagstiftning som gör att de allra rikaste i Sverige slipper förmögenhetsskatt samtidigt som de använder samma skatt för att driva fattigpensionärerna från sina sedan länge avbetalda hus. Faktum är att det svenska skattesystemet är så absurt att till och med (s) inser det - det är därför utländska "experter" får skatterabatt (expertskatt) när de kommer till Sverige.
 
I.N. borde svara på Rolf Högbergs högst rimliga frågor i stället!
 
Greger Wikstrand, medlem i Folkpartiet

2005-04-27

Polsk riksdag i EU? — Nej Tack!

EU:s nya konstitution är ständigt aktuell. I Sverige finns många som kritiserar den för "ökad överstatlighet". Det är just det som är finessen med konstitutionen. Överstatlighet innebär att man röstar bland länderna och att majoritetens uppfattning får råda.

Mellanstatlighet betyder att ett enda land kan blockera alla förändringar. Det är mellanstatlighetens fel att det inte går att förbättra EU:s jordbrukspolitik trots att den är erkänt dålig.

För länge sedan i Polen satt alla adelsätters överhuvud i riksdagen. Eftersom alla var så fina kunde man inte köra över någon. Det krävdes total enighet för att kunna fatta ett beslut. Det fungerade inte då — begreppet "polsk riksdag" är fortfarande ökänt — och det fungerar inte nu heller i EU.

Men behöver inte vi vår frihet här i Sverige då? Hur ska det gå för oss om vi inte får ha undantag kvar som tillåter att förgiftad fisk från Östersjön som annars inte duger till djurföda får ätas av människor? Hur ska det gå för oss om vi inte längre får ha kvar vårt undantag som tillåter högre temperatur för kylvaror än i resten av EU?

Det kommer naturligtvis att gå alldeles utmärkt! Vi har allt att vinna på ett smidigt fungerande och beslutsfäigt EU. Att låta varje land ha veto i EU är lika larvigt som att låta varje ledamot ha det i kommunfullmäktige.

Brysselresa

Tillbaka från några intensiva dagar i Bryssel. Vi var 44 folkpartister från Dalarna som åkte ner för att lära oss mer om EU på plats i Bryssel. Bland annat besökte vi EU kommissionen och fick höra mer om "sammanhållningspolitiken". Vi var också på Central Sweden som är Dalarnas, Gävleborgs och Örebro läns representation i Bryssel (bild). Höjdpunkten på besöket var att komma till EU parlamentet (bild) och bland annat få träffa Cecilia Malmström (bild).

Den mest intressanta lärdom från besöket var väl att Sverige är det EU-land som är sämst på att söka bidrag från EU. Det kanske är huvudanledningen till att vi är så stora nettobetalare?

Programmet

Programmet var intensivt. Själva resan tog ungefär tio timmar i vardera riktningen. Vi åkte från Dalarna med chartrad buss vid lunchtid på söndagen och kom fram till hotellet vid 21.30 tiden. Däremellan var det flyg med Ryan Air från Skavsta till Charleroi och chartrad buss därifrån till hotellet. Sedan han man inte med mycket mer än att gå ut på stan och äta en mycket sen kvällsmat. Det blev ett pita-bröd med fyllning för € 3,50 från ett grekiskt hak några meter från Grand Place.

Söndagen var det fritt program. Själv besökte jag bland annat seriemuséet, den stora parken vid kungliga slottet och passade på att shoppa lite belgisk choklad. På kvällen var det gemensam middag på en anrik restaurang ett kvarter från Grand Place.

Måndagen finns beskriven ovan med undantag av hemresan. Chartrad buss från hotellet vid 18, därefter flyg tillbaka till Skavsta och sedan buss igen till Dalarna. Vi var tillbaka på morgonen vid fyra tiden.

2005-04-26

Presentation på "Central Sweden" i Bryssel. Posted by Hello
EU-parlamentet, plenisalen i Bryssel. Posted by Hello
Cecilia Malmström berättar om EU:s tjänstedirektiv. EU parlamentet 25/4 2005. Posted by Hello

2005-04-19

Att inse sina begränsningar...

Här är en webbsajt där man kan köpa oinspirerande produkter som den här: http://www.despair.com/demotivators/limitations.html. Tipset fick jag från den här bloggen: http://burrintheburgh.blogspot.com/.

Anarki?

Gång på gång läser vi i tidningen om hur företag och myndigheter struntar i att följa lagar och regler. Det handlar om 30 000 lokaler som saknar brandskyddsplan. Otaliga företag som inte har jämställdhetsplan. Ett Sverige som ligger näst sämst i Europa när det gäller hantering av kylvaror. En märklig nonchalans för prisinformationslagen. Exemplen är otaliga.

Vad beror det här på? Förmodligen på att klåfingriga politiker vill utrota all världens problem genom att hitta på nya regler så fort ett problem kan befaras. Mängden lagar och regler växer över alla gränser. Om det inte får ett slut står vi inför total anarki - reglerna är så många och krångliga att man inte vill eller kan bry sig.

Efter nästa val kommer vi att få en ny regering om opinionen håller i sig. Jag hoppas och tror att de kommer att slå av på takten i den rådande regleringshysterin. Jag kommer i alla fall att räkna inte hur många nya lagar de inför utan hur många gamla de förenklar eller tar bort.

Satsa på biblioteket i Ludvika

Publicerad i NLT 22/4 2005 och i Dala-Demokraten 20/4 2005

Vårt bibliotek kännetecknas framförallt av sin kunniga, hjälpsamma och vänliga personal. Tyvärr är inte lokalerna lika bra. Efter en (förhoppningsvis billig) utredning har man nu avfärdat gamla tingshuset. För att få till ett modernt bibliotek behövs centrala lokaler i markplan. Inte bara för handikapptillgängligheten men också för att vara attraktivt för alla. Antingen får vi vänta på att någon lämplig butikslokal blir ledig eller så måste vi bygga nytt - kanske Brända Tomten till slut blir ledig? Biblioteket är en central knutpunkt för underhållning, bildning och kultur där alla är välkomna. Det är värt att satsa pengar på det!

2005-04-09

The Solemn Adventures of Heroin Girl: The Permanent Visitor

"Heroin Girl" har publicerat en ny dikt. Riktigt bra tycker jag. Läs själv: The Solemn Adventures of Heroin Girl: The Permanent Visitor

Hur går det för "Bull"?

Tidigare kunde jag berätta att arbetsförmedlaren "Bill" hade omplacerats efter sitt påhopp på de arbetslösa. Hur går det för hans kumpan och medundertecknare av hotbrevet, LO-ombudsmannen "Bull"? Hitintills har vi inte hört något från honom. Får vi gissa på löneförhöjning?

Om (fi)

Den här insändaren har jag skickat till NLT (Publicerad 12/4 2005, ett svar publicerades 14/4 2005) och DD.

Sitter och läser en rapport om hur bistånd kan förvärra eller förbättra läget i en konflikt. Boken börjar med en genomgång av vad som har legat bakom de senaste årens väpnade konflikter. Överallt har man sett samma mönster.

En liten grupp som vill nå personlig vinning i form av makt och pengar hetsar "folkgrupper" mot varandra. Inbillade eller verkliga historiska oförrätter blåses upp bortom alla proportioner och sedan kommer slagorden: "Vi kan inte lita på dem", "vi kan inte leva med dem" och så vidare. Sedan arrangeras en eller flera våldsamma incidenter för att trappa upp konflikten.

Det är serber mot kroater mot muslimer eller ryssar mot tjetjener eller hutuer mot tutsier. Vi mot dem. Grupp mot grupp. Infödda mot invandrade. Klass mot klass. Sverige har inte varit helt immunt. Samma parti som alltid har tjatat om "klasskamp" och "glöm inte Ådalen -31" har nu fått en godsägare till partiledare. Vi får väl glädjas åt att det håller sig inom den svenska lagomhetens gränser.

Vad ska man säga om det nya feminstiska initiativet? Återigen en klick som vill ställa grupp mot grupp. Jag tror inte att sann jämställdhet är att alla har det lika bra i snitt utan att var och en behandlas och bemöts som individ. Diskriminering handlar i grund och botten om att vi ser andra som representanter för en grupp om vilken vi har diverse fördomar.

Jag tror att vägen bort från detta konflikttänkande är att se varje människa som en individ. I likhet med den nyss avlidne påven vill jag se ett samhälle där vi behandlar varandra som individer med värde och värdighet. Det är därför jag är liberal.

Greger Wikstrand, medlem i fp

Insändare om censuren i skolan (version 1)

Den här insändaren har jag skickat till NLT (Publicerad 11/4 2005). Version 2

Det har blivit något av en tradition i våra kommuner att politiker och tjänstemän ska försöka undertrycka yttrandefriheten. Nu senast är det i Mora kommun som en chef inom skolan skriftligt har meddelat personalen att de inte får komma med några negativa uttalanden om skolan, i synnerhet inte i pressen får man anta.

Tanken är tydligen att det skulle vara "illojalt" mot arbetsgivaren att offentligt framföra kritik. Jag skulle vilja påstå att det tvärtom är "illojalt" mot uppdragsgivarna - kommunens invånare - att inte framföra kritik om man anser att det behövs.

Så här skriver JO angående ett liknande ärende i Hofors: "Agerandet samt innehållet i remissvaret visar på anmärkningsvärt bristande kunskaper om den rättsliga regleringen på området." Kanske är det så enkelt att man genom ren okunskap inte känner till att Sverige är ett demokratiskt land där alla, även kommunalanställda, har yttrandefrihet? I så fall vill jag uppmana samtliga kommuner att göra en inventering av kunskapsläget och att sedan sätta in massiva utbildningsinsatser för så här får det inte gå till.

Alternativet vågar man knappt tänka på. Det skulle nämligen vara att de som gör sånt här vet om att vi lever i ett demokratiskt land men att de önskar att det vore annorlunda och att de så att säga drar sitt strå till stacken för att kuva befolkningen. I vilket fall som helst har aldrig okunskap om lagen varit en juridiskt godtagbar ursäkt. Jag skulle önska att detta togs på största allvar. Dessa vardagskränkningar av demokratin borde leda till någon form av straff.

Det minsta man kan kräva är att kommunerna tar sitt verkliga arbetsgivaransvar och omplacerar eller avskedar de chefer som beter sig så här!

Greger Wikstrand, medlem i fp

Viär uppdragsgivare (version 2)

Den här insändaren har skickats till MT (publicerad 13/4 2005) och DD. Version 1

Kommunala politiker och tjänstemän försöker ofta begränsa yttrandefriheten. Nu senast är det i Mora kommun som en chef inom skolan skriftligt har meddelat personalen att de inte får komma med några negativa uttalanden om skolan, i synnerhet inte i pressen får man anta.

Tanken är tydligen att det skulle vara "illojalt" mot arbetsgivaren att offentligt framföra kritik. Jag skulle vilja påstå att det tvärtom är "illojalt" mot uppdragsgivarna - kommunens invånare - att inte framföra kritik.

Så här skriver JO angående ett liknande ärende i Hofors: "Agerandet samt innehållet i remissvaret visar på anmärkningsvärt bristande kunskaper om den rättsliga regleringen på området." Kanske är det så enkelt att man genom ren okunskap inte känner till att Sverige är ett demokratiskt land? Att alla, även kommunalanställda, har yttrandefrihet? I så fall vill jag uppmana samtliga kommuner att sätta in massiva utbildningsinsatser för så här får det inte gå till.

Alternativet skulle vara att de som gör sånt här vill dra sitt strå till stacken för att kuva befolkningen. Okunskap om lagen är inte en juridiskt godtagbar ursäkt. Vardagskränkningar av demokratin borde leda till någon form av straff.

Det minsta man kan kräva är att kommunerna tar sitt verkliga arbetsgivaransvar och omplacerar eller avskedar chefer som försöker sätta munkavle på sin personal!

Greger Wikstrand, medlem i fp

Utlokalisering

I panik efter det senaste försvarsbeslutet flyttar regeringen ut ett stort antal myndigheter från Stockholm. Det hela är något märkligt för trots upprepade riksdagsbeslut om motsatsen läggs ändå de flesta nya myndigheterna i Stockholm. Hade man följt riksdagens vilja hade man inte behövt göra så här i panik.

En annan men viktig fråga i sammanhanget är varför Sverige ska vara ett så pass centralstyrt land. Uppenbart från de senaste årens försök att beskära den kommunala självständigheten är i alla fall att åtminstone (s) vill ha det så. Hur det är med de andra partierna vet jag inte.

Samma öppenhet som i EU

Utnämningen av den nya ordföranden för (S)VT, vårt fria och oberoende tv-företag, är bara det senaste i en lång rad av exempel på hur socialdemokratisk nepotism har fått ersätta meriter och duglighet vid tillsättningen av statens högsta ämbeten.

Jag vill se en radikal reform av utnämningsprocessen. Utlys tjänsterna och låt hugade personer söka som till alla andra tjänster. Regeringen får agera valberedning och föreslå en kandidat. Sedan blir det upp till riksdagen i form av berört utskott att fastställa vem som ska få jobbet.

Liknande system finns i många andra demokratiska system som till exempel EU, USA och Indien. Att det kan fungera mycket väl såg vi förra året när Europaparlamentet satte stopp för den tilltänkta kommissionen. Låt oss få samma öppenhet även här.

Greger Wikstrand, medlem i folkpartiet

Publicerad i NLT 9/4 2005.

Jämställd föräldraledighet

Det här är en publicerad version av ett tidigare inläggen på bloggen.

Det har nu i flera år talats om att det råder jämställdhet inom föräldraförsäkringen. Enligt försäkringskassan tas cirka 17 procent av dagarna ut av män (2003). Kvinnor tjänar i snitt (omräknat till heltid) 82 procent av vad män tjänar.

Då kan vi fråga oss, vad förlorar man på att mannen respektive kvinnan är hemma? Antag att vi har en familj där mannen tjänar 20 000 kronor per månad och kvinnan tjänar 16 400 kronor per månad (82 procent av 20 000). Om ingen av dem är föräldralediga får de ut 36 400 kronor per månad före skatt. Vid föräldraledighet får mannen ut 16 000 i föräldrapenning medan kvinnan får ut 13 120. Vi kan nu tänka oss två fall:

1. Kvinnan är hemma: Familjen får 20 000 + 13 120 = 33 120 kronor per månad vilket är 91 procent av vad de skulle få ut om båda jobbade heltid.

2. Mannen är hemma: Familjen får 16 000 + 16 400 = 32 400 kronor per månad vilket är 89 procent av vad de skulle få ut om båda jobbade.

I det här exemplet förlorade familjen 720 kronor före skatt om mannen stannade hemma. Men det kunde ha varit värre.

Om den som tjänar mest hade en inkomst över brytgränsen så hade familjen förlorat ännu mer om den personen skulle vara ledig.

Jag tror att det är naivt att tro att dagarna ska tas ut jämnt fördelat mellan föräldrarna om inte systemet ändras så att det blir ekonomiskt neutralt. Det borde inte vara någon skillnad i familjens nettoinkomst beroende på vem som är ledig.

Greger Wikstrand

Publicerad i NLT 9/4 2005

2005-04-08

Lägg ner folkhälsoinstitutet!

Hörde just på radion att bara tre (3) av folkhälsoinstitutets anställda vill följa med till Östersund. Kanske lika bra att passa på att lägga ner det?

Försöksnedläggning

Häromdagen hörde jag en miljöpartist förklara varför det skulle vara så bra att lägga enorma belopp på ett försök med biltullar i Stockholm trots att det skulle vara tidsbegränsat till några månader. Det var nämligen så att bara stockholmarna fick pröva systemet så skulle de gilla det så mycket att de skulle rösta ja i en folkomröstning.

Man skulle kunna applicera samma logik i en annan av miljöpartiets hjärtefrågor. En stor majoritet av svenska folket vill i dag behålla kärnkraften men miljöpartiet vill lägga ner den. Nu har miljöpartiet chansen att ändra på opinionen. Lägg ner kärnkraften på prov under sex månader från oktober 2005 till mars 2006. Låt oss sedan ha en folkomröstning om att behålla eller lägga ner den.

Eller också blir det så att de får nej i frågan om biltullar på samma sätt som de skulle få nej om det hölls folkomröstning om kärnkraften i dag - vare sig det sker med eller utan försöksnedläggning.

Greger Wikstrand (fp) Ludvika

Publicerad i NLT 8/4 2005

2005-04-07

För billigt?

Snart går bensinpriset över tolv kronor per liter. Tycker du att det ändå är för billigt?

Rösta i så fall på miljöpartiet eller socialdemokraterna även i nästa val.

Publicerad i NLT 7/4 2005.

2005-04-05

Jämställd föräldraledighet

Det har nu i flera år talats om att det råder omjämställdhet inom föräldraförsäkringen. Enligt försäkringskassan tas cirka 17% av dagarna ut av män (2003). Kvinnor tjänar i snitt (omräknat till heltid) 82% av vad män tjänar.

Då kan vi fråga oss, vad förlorar man på att mannen respektive kvinnan är hemma? Antag att vi har en familj där mannen tjänar 20 000 kr/månad och kvinnan tjänar 16 400 kr/månad (82% av 20 000). Om ingen av dem är barnlediga får de ut 36 400 kr / månad före skatt. I så fall får mannen ut 16 000 i föräldrapenning medan kvinnan får ut 13 120. Vi kan nu tänka oss två fall:

  1. Kvinnan är hemma: Familjen får 20 000 + 13 120 = 33 120 kr / månad vilket är 91% av vad de skulle få ut om båda jobbade heltid.
  2. Mannen är hemma: Familjaen får 16 000 + 16 400 = 32 400 kr / månad vilket är 89% av vad de skulle få ut om båda jobbade.

I det här exemplet förlorade familjen 720 kronor före skatt om mannen stannade hemma. Men det kunde ha varit värre. Om mannen till exempel hade tjänat över brytgränsen så hade de förlorat ännu mer.

Jag tror att det är naivt att tro att dagarna ska tas ut jämnt fördelat mellan föräldrarna om inte systemet ändras så att det blir ekonomiskt neutralt. Det ska inte vara någon skillnad i familjens nettoinkomst beroende på vem som är ledig.

Sedan har jag en mer extrem idé. Regeringen skulle kunna utnyttja sin utnämningsmakt för att se till att inte tillsätta några poster med personer som inte har tagit ut sin hälft av föräldraledigheten.