2005-05-31
Slut på monopolen, ver 2
Efter alla dessa år har EG-domstolen underkänt Apotekets monopol så nu måste regeringen lägga fram förslag till en ny reglering av läkemedelsmarknaden.
Jag tror inte att (s) kommer att klara det särskilt bra. Det kommer att ta lång tid och de nya reglerna kommer att fungera dåligt.
Regeringen brukar aldrig varit särskilt snabb att följa direktiv utifrån — inte ens från Riksdagen. Förhalandet av avskaffandet av utlänningsnämnden är ett bra exempel.
Regeringen har inte varit särskilt skicklig i tidigare omregleringar. Tänk på vad SEKO:s ordförande har sagt om 'avregleringen' av elmarknaden: "De strömavbrott vi upplevt de senaste åren och de höga elpriserna är kanske de tydligaste konsekvenserna av avregleringen av elmarknaden".
Regeringen hade inte behövt vänta tills domen fallit med omregleringen — exemplet Norge (fler apotek, längre öppettider, samma priser) borde ha räckt för att få fart på dem.
Även spelmonopolet prövas just nu. Hur det ska gå för systembolaget i längden, bland annat efter de senaste mutskandalerna och den minskande försäljningen, är oklart. Klart är att (s) återigen kommer att hamna på efterhand.
En kon(s)ervativ regering som stödjer sig på reaktionära partier kan inte hantera en progressiv värld. Vi behöver en liberal och reforminriktad regering.
Det är det som är skillnaden mellan att åka med tåget och att stå kvar på spåret och vänta på att bli överkörd.
Slut på monopolet
Att regeringen inte är pigg på att följa direktiv utifrån har vi sett till exempel när det gäller avskaffandet av utlänningsnämnden. Riksdagsmajoriteten beslutade för flera år sedan att slopa den men det är först nu det händer något.
Att regeringen inte är särskilt skicklig på att avreglera har vi sett bland annat när det gäller elmarknaden. LO-förbundet SEKO:s ordförande har bland annat sagt "De strömavbrott vi upplevt de senaste åren och de höga elpriserna är kanske de tydligaste konsekvenserna av avregleringen av elmarknaden" om det fiaskot.
Efter att vi har sett hur väl avregleringen av apoteken lyckades i Norge (fler apotek, längre öppettider, samma priser) hade även vi kunnat avskaffa monopolet frivilligt men så länge vi har kvar den nuvarande regeringen är det tur att det finns krafter utifrån som trycker på.
Att avskaffa monopolet är inte det samma som att släppa försäljningen fri. Personligen tycker jag att det även i fortsättningen ska krävas att personalen har utbildning för att få sälja läkemedel. Men det här är en fråga som måste utredas ordentligt.
Även spelmonopolet prövas just nu. Hur det ska gå för systembolaget i längden, bland annat efter de senaste mutskandalerna och den minskande försäljningen, är oklart. Regeringen fortsätter att huka i skyttegravarna och hoppas på att förändringens vindar ska blåsa förbi.
Vi lever i en omvandlingens tid men vi har en kon(s)ervativ regering vars stödpartier ligger på gränsen till att vara reaktionära. Det förstår var och en att det är en ekvation som inte går ihop.
Sverige behöver en liberal och reforminriktad regering om vi ska klara de utmaningar som samtiden bjuder och framtiden bär i sitt sköte.
Politisk viljeinriktning, version 0.1
Sverige ska vara ett av världens rikaste länder. För att nå dit behöver vi:
- Gå med i EU fullt ut, bort med alla undantag
- Välkomna utländsk konkurrens som sätter press på förstelnade strukturer, inte minst i byggsektorn
- Gå bort från högskattestaten, platt skatt bör prövas
- Förbättra hur LOU, avregleringar, privatiseringar mm används för att gynna ett sunt näringsliv
- Minska på antalet regleringar och förordningar som begränsar näringslivet men samtidigt skärpa de regler som finns kvar och övervakningen så att de verkligen följs
- Prioritera mänskliga och medborgerliga rättigheter, inte minst genom att värna yttrandefriheten som fått stryka på foten på senare tid
- Lagarna ska gälla lika för alla
- Konsolidera de statliga satsningarna på FoU, färre enheter och färre forskare ger mer pengar där de gör störst nytta
- Fri invandring för alla som kan försörja sig själva och ej begår brott
Vi kommer att veta att vi har lyckats genom att:
- Levnadsstandarden ökar för alla
- Sverige är ett attraktivt land för företag och människor, vare sig de är svenska eller utländska
2005-05-27
Telia
Krånglet slutar inte där. Trots att abonnemanget är uppsagt skickar Telia en faktura som löper in i juni. "Det händer att folk ångrar sig", säger de som förklaring.
Det finns inte några tekniska orsaker till att det ska vara så här. Telia har valt detta krångel. De utnyttjar sin position för att göra det så oattraktivt som möjligt att byta bort dem.
Detta beror på att den socialdemokratiska regeringen har misskött den så kallade avregleringen även på det här området. Det grövsta misstaget är nog att man inte skiljde ut telenätsbolaget Skanova från Telia före delprivatiseringen.
Nu måste staten börja ställa hårdare krav på Telia, både i egenskap av storägare och via Post- och Telestyrelsen. Hela samhället förlorar på Telias fasoner.
2005-05-25
Ska kommunen hålla på med bistånd?
- För det första, ligger det här inom vad kommunen ska syssla med?
- För det andra, borde man inte sälja datorerna i stället? Det finns företag som köper upp begagnade datorer en grosse.
- För det tredje, är datorerna verkligen helt uttjänta — det finns förvaltningar som har en akut datorbrist där även gamla härken kan göra nytta.
Jag har inga självklara svar på frågan men jag tycker att den förtjänar att lyftas fram i ljuset.
folkpartiet.se/ludvika är online
Kärnkraften kvar
Publicerad i NLT 27/5 2005
Vi är helt beroende av tillgång till ren, billig och effektiv energi för vårt välstånd. För närvarande är kärn- och vattenkraften de bästa tillgängliga energikällorna.
Kanske vi i framtiden kommer att kunna utveckla tillräckligt bra och storskaliga alternativ. Sannolikheten för det har minskat sedan regeringen beslutat att halvera forskningsanslagen.
Regeringen vill avveckla kärnkraften. Man har redan börjat med de två reaktorerna i Barsebäck. En eftergift dels till danskarna och dels till miljöpartiet.
Bland de som har någon uppfattning är det över 80% som inte vill följa folkomröstningsbeslutet och avveckla kärnkraften till 2010. Till och med inom (s) finns det några politiker som vågar sticka upp och kritisera regeringens politik, bland dem Leif Nilsson i Smedjebacken.
Utvecklingen har inte stått stilla på kärnkraftens område sedan 1980. Säkerhet och effektivitet ökar hela tiden. De främsta alternativen är att importera dansk och polsk kolkraft eller rysk och finsk kärnkraft.
Vi borde satsa på kärnkraften - det skulle vara bra för Sverige som land och Ludvika som "kraftkommun".
Greger Wikstrand, medlem i fp
2005-05-20
PostSecret
2005-05-19
Lekplatser i Ludvika
Reportage i SR Dalarna 20/5 2005. Artikel i Dala-Demokraten 21/5 2005
- Jag tycker att ni borde göra ett repotage om det här och fråga politikerna hur de tänker egentligen.
- Dessutom bör ni fråga varför ingen som helst information har gått ut till oss brukare och närboende - kanske hade det till exempel varit möjligt för oss att bilda en förening och ta över driften - det bor många barnfamiljer i området.
- Och så bör ni kanske också fråga hur bra det skulle funka om utomstående barn kom och lekte och blandadar sig med förskolans egna barn, har personalen överhuvudtaget tillfrågats?
2005-05-12
Spelmiss
Tack för svaret, jag fick i stort sett de motargument som jag hade förväntat mig.
Det var ju synd att staten tvingar statens spelbolag att hålla återbetalningsprocenten nere. Jag kan förstå att staten blir helt ställd i en sån här situation.
Kanske känns det bättre att spela om en del av pengarna går till bla ungdomsidrotten men vore det inte ännu bättre om de som ville kunde skänka pengarna direkt dit? Alliansen har föreslagit ett skatteavdrag för gåvor till allmännyttiga ändamål - det tycker jag är en bättre idé.
Skatten skulle behöva höjas om man inte fick in 3,6 miljarder i vinst från Svenska Spel, skriver "13 rätt är respekt". Ska man tolka det som att spel och dobbel är ett roligare sätt att betala skatt? Kanske vi skulle börja lotta ut den vanliga skatteåterbäringen också?
Jag har aldrig klagat på dem som inte gillar damfotboll men jag har ifrågasatt om Svenska Spel kan anses vara ett "moraliskt" företag när de argumenterar som de gör.
Problemet är väl egentligen att vi genom åren har dragit på oss ett antal statliga monopol. Monopol som oftast motiveras av någon form av moraliska hänsyn. Men gång på gång ser vi att staten inte är en särskilt mycket mer moralisk företagare. Exemplen på det har varit talrika under de senaste åren.
2005-05-09
Bisarra förvecklingar i MKB-härvan
Makten har talat...
Kommunen ska inte betala för anställdas privata porrkonsumtion
No child left behind...
Visst är sossarna roliga när de till exempel som i ovanstående insändare använder termen "ingen lämnas efter". Inte särskilt olikt G. W. Bush's uttryck no child left behind
.
2005-05-08
2005-05-07
Linsröra
Ingredienser
- 1 burk röda linser, sköljes
- 1 msk olivolja, smakrik
- 1 struken tsk flingsalt
- Några varv på pepparkvarnen
- 2-3 msk finhackad färsk lök
- 1 urkärnad finhackad tomat
Med finhackad menas att bitarna ska vara några millimeter i sida, mindre än linserna alltså. Blanda alltsammans men glöm inte bort att lukta och smaka för att få rätt proportioner. Servera tex till pasta eller som pålägg på bröd.
2005-05-06
Nytt svar till Ingemar Nyrede
Ingemar Nyrede har nu publicerat ytterligare ett inlägg i sin debatt med folkpartiet. Ett svar från Rolf Högberg publicerades i NLT 9/5 2005. Nedanstående inlägg publicerades i samma tidning 10/5 2005
Efter att Ingemar Nyrede hade ställt ett antal frågor till Rolf Högberg (NLT 28/4) fick han fyra svar. Bland annat fick han frågor om den röd-gröna oredan, skattesystemet, (s) förmåga att komma med svar på dagens frågor, vad han egentligen ogillade i folkpartiets politik och om det verkligen var rätt av LO att ensidigt stödja (s) (NLT 30/4, 2/5).
Ingemar Nyrede är svarslös när det gäller de och alla andra sakfrågor som vi ställer till honom. I stället får vi veta att han minsann kommer ihåg vad han heter. "Thank heaven for small favors", heter det ju i ett talesätt.
Ingemar Nyredes parti går till val på höjda skatter. Enligt LO:s ordförande finns det ingen övre gräns för hur höga skatterna kan bli. Den offentliga sektorn ses som ett gigantiskt AMS-projekt där de nya jobben ska "skapas".
Den här utvecklingen måste brytas. Det är därför vi har lanserat ett skattestopp. Vi måste skapa förutsättningar för företag och handel. Då kommer jobben (och med dem även skatteintäkterna).
Svenska spel
Svenska Spels VD har inte tagit ut en enda dag föräldraledighet i sitt liv. Han tyckte att hans arbete var viktigare. Det berättade han häromveckan i radion. Nu (SvD 6/5) får vi veta att damfotboll inte är "tillräckligt intressant" för att få vara med på stryktipset. I stället har man mather från bundesliga som i snitt bara drar en fjärdedel så många tittare.
Det bisarra med Svenska Spel är att det finns till av "moraliska" skäl. Det är i alla fall så det låter när (s) ska försvara spelmonopolet. Vad är det som är så moraliskt med ett företag som:
- Behåller nästa hälften av spelarnas insatser?
- Skickar otaliga människor in i spelmissbruket?
- Tycker att damfotboll är "ointressant"?
Någon av de lokala sossarna kanske kan förklara?